S3: SIDIAP's Seminar Series

Espai de debat científic

El SIDIAP inicia els SIDIAP Seminar Series (S3), una sèrie de xerrades de caire científic que cerquen oferir un espai de trobada i debat a tota la comunitat interessada en els àmbits de la informàtica mèdica i la intel·ligència artificial (IA) aplicades a la recerca en salut.
Els seminaris es distribuiran al llarg dels propers mesos. Concretament, es realitzaran quatre seminaris coincidint amb les properes quatre estacions de l’any. Així, el calendari i el contingut dels seminaris del proper any seran els següents:
Els seminaris s’oferiran en diferents formats.
Mentre que el primer seminari es realitzarà en format webinar i comptarà amb un ponent internacional, el segon i tercer seminaris s’oferiran des de diferents USR en format híbrid.

Finalment, aquest primer cicle de seminaris acabarà amb una Jornada sobre dades i models d’Intel·ligència Artificial per a la recerca en Atenció Primària i comptarà com a ponent principal amb el Dr. Josep Vidal Alaball, Coordinador de la USR de la Catalunya Central.
Així doncs, els tres primers seminaris tindran un sol ponent i un format breu, mentre que els tres últims seminaris comptaran amb ponents tant del SIDIAP com de l’IDIAP Jordi Gol per tal de donar visibilitat als i les investigadores de la institució.

Primera parada, la salut geoespacial

El primer seminari tindrà lloc el proper dijous 11 d’abril del 2024 a les 15 hores i anirà a càrrec del Dr. Michael Desjardins, professor adjunt d'investigació en epidemiologia del Spatial Science for Public Health Center de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (Baltimore, EUA). El Dr. Desjardins investiga el vincle entre la salut i el lloc, i en aquest seminari exposarà l'àmbit de la ciència geoespacial per a aplicacions en salut pública, els seus reptes i una possible agenda per fomentar aquest camp. A més, ha obtingut diversos reconeixements, com el Premi Extraordinari de Doctorat en Geografia (UNC-Charlotte, 2019), i és l'editor de números especials de la revista Health and Place (Factor d'impacte: 4,8). La seva recerca també ha estat finançada per nombroses beques i premis de recerca interns i externs. Podeu registrar-vos als webinars actius mitjançant aquest enllaç.

Privadesa en l'ús secundari de dades

La privadesa de les Històries Clíniques Electròniques (EHR de l’acrònim en anglès) és crucial en l'era digital, ja que contenen informació mèdica altament sensible. La protecció d'aquestes dades és essencial per evitar l'ús indegut o l'accés no autoritzat, especialment quan es comparteixen per a recerca o anàlisi de polítiques de salut pública. La inclusió d’una font externa pot comprometre l’anonimat dels pacients.

Jordi Carrere Molina, responsable de l’Àrea d’Innovació i IA del SIDIAP, impartira el seminari "Privacitat de dades: Dades pseudo-sintètiques" en el que ens presentarà els reptes que suposa l’ús en recerca de les EHR a nivell de privacitat i com es poden abordar aquests reptes des d’un punt de vista tecnològic.

El seminari tindrà lloc el proper divendres 28 de juny a les 10 del matí en format híbrid: presencialment des de les noves instal·lacions del CareCityLab pel personal de la USR Metro Nord i en format online per la resta d'assistents.

Actualització de l'índex de privació MEDEA

La informatització de la història clínica a l'àmbit de l'Atenció Primària ofereix un gran potencial per a la investigació sanitària. Un exemple és la base de dades SIDIAP (www.sidiap.org), creada el 2010 per proporcionar una base de dades vàlida i fiable d'informació seleccionada dels registres mèdics electrònics (EHR del seu acrònim en anglès) dels pacients amb finalitats d’investigació. Fonts de dades com el SIDIAP permeten, per exemple, estudiar l'impacte dels aspectes socioeconòmics d'una unitat geogràfica a la salut mitjançant índexs de privació.

En aquest context, l'investigador del SIDIAP Roger Mallol Parera impartirà un webinari durant el qual es presentarà l’actualització, a la base de dades SIDIAP, de l’índex de privació MEDEA per secció censal i per àrea bàsica de salut de Catalunya a partir de dades del cens del 2021, component socioeconòmic imprescindible en molts estudis epidemiològics.

Aquest webinar es realitzarà mitjançant plataforma Teams el dia 11 d’octubre de 10h a 11h. Si esteu interessats/des a participar-hi podeu fer la vostra inscripció a través del següent enllaç: https://www.idiapjgol.org/index.php/ca/webinaris

Cal remarcar que aquest webinari es realitzarà des de la USR de Lleida en el marc de les visites que el SIDIAP està duent a terme al llarg del territori.

SIDIAP, 2022